• top arrow
  • Ενημερωθείτε για την αυξητική στήθους στο 210 6985678

ΑΜΕΣΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Τι να κάνεις. Τι να μην κάνεις. Τι να περιμένεις.

Μετά την επέμβαση

Όταν τελειώσει η επέμβαση, ο πλαστικός χειρουργός θα σας έχει ήδη κάνει μια πιεστική περίδεση στην περιοχή των μαστών. Η πιεστική περίδεση έχει βαρύνουσα σημασία. Αφενός κρατάει τα ενθέματα σταθεροποιημένα στη θέση τους, αφ’ ετέρου ασκεί μία πίεση που βοηθάει στην πρόληψη τυχόν αιμορραγιών. Επίσης, βοηθάει να μη μαζεύονται πολλά υγρά και αιματώματα στα κενά που δημιουργούνται γύρω από το ένθεμα.

Στην περιοχή των μαστών μπορεί να έχετε κάποια σωληνάκια, τα οποία χρησιμεύουν για να βγάζουν το αίμα προς τα έξω. Αυτά δεν τοποθετούνται πάντα και εάν τοποθετηθούν χρησιμεύουν για να αποφευχθεί η δημιουργία αιματώματος, δηλαδή εάν κάποιο αγγείο ματώσει, να μην μαζεύεται γύρω από το ένθεμα το αίμα, αλλά να βγαίνει προς τα έξω. Εάν ο ιατρός σας δει ότι ο οργανισμός σας δεν έχει, γενικά ή τοπικά, ιδιαίτερη αιμορραγική διάθεση, μπορεί να μην τα τοποθετήσει. Αυτά αφαιρούνται συνήθως την επόμενη ημέρα, αλλά μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν και για περισσότερες ημέρες.after1

Αφού ξυπνήσετε θα αισθάνεστε κάποια υπνηλία για 1-2 ώρες. Επίσης, μπορεί να αισθάνεστε να κρυώνετε. Αυτό οφείλεται στην πτώση της θερμοκρασίας σας, που συμβαίνει μέσα στην αίθουσα χειρουργείου για διάφορους λόγους. Τα μάτια σας μπορεί να βλέπουν θολά, για μερικές ώρες. Αυτό οφείλεται στα φάρμακα ή σε κάποια αλοιφή που μπαίνει στα μάτια.
Θα συνεννοηθείτε με το πλαστικό χειρουργό σας εάν είναι εφικτό να φύγετε την ίδια μέρα ή εάν χρειάζεται να φύγετε την επόμενη.

Η μετακίνηση προς το σπίτι

Όταν φύγετε από το νοσοκομείο θα πρέπει να σας συνοδεύσει κάποιος άλλος και να μην οδηγήσετε εσείς. Ακόμα και εάν αισθανθείτε ότι είστε σε θέση να οδηγήσετε, καλύτερα να μην το κάνετε. Αυτό, διότι θα είστε επηρεασμένη ακόμα από τα φάρμακα και δεν θα έχετε ανακτήσει πλήρως τα αντανακλαστικά σας.

Κατά τη μετάβαση στο σπίτι θα παρατηρήσετε ότι κάθε ανωμαλία του οδοστρώματος σας ενοχλεί και γι’ αυτό καλό είναι να πηγαίνετε σιγά. Όταν φτάσετε στο σπίτι προσπαθήστε να μην κάνετε δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλη κίνηση στα χέρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνετε ακινητοποιημένη στο κρεβάτι. Απλές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι είναι επιθυμητές.

Στο σπίτι μετά τη μεγέθυνση στήθους

Ο ύπνος μπορεί να είναι λίγο δύσκολος τις πρώτες ημέρες, διότι θα πρέπει να κοιμόσαστε σε ύπτια θέση. Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε πολλά μεγάλα μαξιλάρια, τα οποία θα χρησιμεύουν ώστε να σας σταθεροποιήσουν σε μία πιο βολική θέση, χωρίς παράλληλα να πιέζονται οι μαστοί. Δηλαδή, τοποθετήστε τα μαξιλάρια έτσι ώστε να πιέζονται άλλα σημεία του σώματος σας και όχι το στήθος. Κατά αυτόν τον τρόπο, πιθανόν, θα βρείτε μία βολική για εσάς θέση.

Όσον αφορά το μπάνιο, μπορείτε να κάνετε ντους λίγες ημέρες μετά την επέμβαση, ανάλογα τη συμβουλή του ιατρού σας. Συνήθως μετά από τρεις- τέσσερεις μέρες μπορεί κανείς να πλυθεί. Ίσως να σας είναι δύσκολο να σηκώσετε τα χέρια και να λουστείτε, αλλά σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει κάποιος άλλος.

Από την επόμενη ημέρα της αυξητικής στήθους, θα αρχίσετε να έχετε κάποιο οίδημα (πρήξιμο), το οποίο σιγά-σιγά θα υποχωρήσει. Το οίδημα αυτό μπορεί να το δείτε να επεκτείνεται προς τον λαιμό ή προς τους ώμους.

Εκτός από το πρήξιμο, πρόκειται να έχετε και κάποιους μώλωπες (μελανιές), οι οποίοι σιγά-σιγά θα υποχωρήσουν. Επίσης, πιθανόν να παρατηρήσετε ελαφρύ πυρετό, μέχρι 38ο C, κατά τις πρώτες 3 ημέρες, μετά την αυξητική μαστών. Μην ανησυχήσετε, διότι δεν οφείλεται σε μόλυνση. Είναι κάτι το σύνηθες και άνευ σημασίας. Αν η θερμοκρασία αυτή είναι πάνω από 38ο C, αν διαρκεί πάνω από 3 ημέρες, ιδίως εάν συνοδεύεται με ερυθρότητα σε κάποια περιοχή του δέρματος ή συνoδεύεται από άλλα συμπτώματα (πονοκέφαλοι, δυσκολία αναπνοής  κλπ) επικοινωνήστε με τον ιατρό σας. Τις πρώτες 24 ώρες, προσπαθήστε να καταναλώνετε αρκετά υγρά, ξεκινώντας όμως τη λήψη τους όταν σας πει ο ιατρός σας.

Προσπαθήστε να είστε συνεπής στη λήψη φαρμάκων που σας έχει συστήσει ο πλαστικός χειρουργός.

Το θέμα του πόνου διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Πόσο έντονη είναι αυτή η αίσθηση εξαρτάται από το επίπεδο τοποθέτησης του ενθέματος (η τοποθέτηση κάτω από τον μυ πονάει περισσότερο από την τοποθέτηση πάνω από τον μυ) και από την ιδιοσυγκρασία κάθε ατόμου. Σε πολλά άτομα η ενόχληση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, σε βαθμό που από μόνα τους δεν θεωρούν απαραίτητο να πάρουν παυσίπονα. Στα υπόλοιπα άτομα, που υπάρχει κάποιος βαθμός πόνου, αυτός ελέγχεται με τα κατάλληλα παυσίπονα. Όμως, μην περιμένετε να έχετε έντονο πόνο προκειμένου να τα πάρετε. Τα παυσίπονα καλό είναι πάντοτε να λαμβάνονται στην αρχή του πόνου, γιατί έτσι τον ελέγχουν καλύτερα. Εάν προσπαθήσετε να κάνετε υπομονή και να μην πάρετε παυσίπονα, με την ελπίδα ότι αυτός θα περάσει ή ότι θα τον αντέξετε, τότε εάν ο πόνος ενταθεί πολύ θα σας είναι πολύ δύσκολο να τον ελέγξετε.

Όταν βγάλετε την πιεστική περίδεση πιθανόν θα παρατηρήσετε ότι ο μαστός δεν έχει το σχήμα που επιθυμείτε. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στη φάση αυτή, λόγω οιδήματος, ο μαστός έχει τελείως διαφορετικό σχήμα από αυτό που θα έχει μετά από καιρό. Τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, το στήθος σας θα είναι αρκετά σκληρό σε σύσταση και ακίνητο. Μην ανησυχείτε, γιατί όταν μειωθεί το οίδημα θα μαλακώσει και θα «πέσει» λίγο σε μία πιο φυσιολογική θέση. Τον πρώτο καιρό μπορεί να αισθανθείτε ότι οι μαστοί σας είναι πολύ μεγάλοι ή πολύ μικροί, από ό,τι φανταζόσασταν, πολύ στρογγυλοί ή πολύ τετραγωνισμένοι, πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, πολύ ευαίσθητοι ή χωρίς καθόλου αισθητικότητα. Αυτό συμβαίνει λόγω του οιδήματος και διότι το δέρμα είναι αρκετά πιεσμένο. Με την απορρόφηση του οιδήματος θα αποκτήσει καλύτερη προβολή. Ο πλαστικός χειρουργός θα σας συστήσει να φοράτε ένα στηθόδεσμο, ο οποίος θα κρατάει τους μαστούς αρκετά σταθερούς. Η πιεστική περίδεση στους μαστούς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος. Επίσης, σε αυτό βοηθάει το να κρατάτε το σώμα σας σε όσο γίνεται πιο όρθια θέση κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και το βράδυ στον ύπνο. Όλα αυτά είναι φυσιολογικό να υπάρχουν στην αρχή, αλλά με τον καιρό διορθώνονται. Πολλά άτομα αρχίζουν και ανησυχούν, φοβούμενα ότι κάτι δεν πήγε καλά με την επέμβαση. Είναι άσκοπο να στεναχωριέστε για το σχήμα που έχει ο μαστός σας τις πρώτες ημέρες. Προσπαθήστε να έχετε λίγο υπομονή.

Εάν διαπιστώσετε ότι ο ένας μαστός είναι πολύ διαφορετικός σε μέγεθος από τον άλλο, τότε επικοινωνήστε με τον πλαστικό χειρουργό σας. Μικρές διαφορές στο μέγεθος και το σχήμα είναι απόλυτα φυσιολογικές. Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε ότι κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας ο ένας μαστός θα συμπεριφέρεται διαφορετικά από ότι ο άλλος. Ο ένας μαστός δηλαδή μπορεί να σας πονάει περισσότερο ή να ξεπρήζεται πιο γρήγορα ή ο,τιδήποτε άλλο.

Εάν αισθανθείτε ζαλάδα ή τάση προς έμετο ή δυσκολία στην αναπνοή ή διάρροια ή ερυθρότητα στο δέρμα μετά τη λήψη των φαρμάκων σας, καλέστε τον ιατρό σας.

Φροντίστε για την καθαριότητα της περιοχής κάνοντας καθημερινά ντους με αντισηπτικό σαπούνι. Το τρεχούμενο νερό είναι ευεργετικό στην αποφυγή των μολύνσεων. Μπορείτε να το ξεκινήσετε 3-5 ημέρες μετά την επέμβαση, αφού ρωτήσετε βέβαια τον ιατρό σας. Κατόπιν, φροντίστε να στεγνώνετε καλά την περιοχή. Συνεχίστε με κάποιο αντισηπτικό στην περιοχή. Η υγρασία αποτελεί ευνοϊκό περιβάλλον για τα μικρόβια. Για το λόγο αυτό φροντίστε να είστε πολύ σχολαστική με την καθαριότητα και το στέγνωμα της περιοχής των τομών.

Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται σε μία έως δύο εβδομάδες συνήθως. Σε κάποιες περιπτώσεις τα ράμματα μπορεί να είναι απορροφήσιμα και να μην χρειάζεται αφαίρεσή τους.

Μην εκθέσετε χωρίς αντηλιακό, σε πολύ ηλιοφάνεια ή solarium τα σημεία των τομών για έξι μήνες μετά την αύξηση στήθους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσχρωμίες, δηλαδή διαφορετικό χρωματισμό, που συνήθως είναι σκουρόχρωμος.

Πιθανόν ο πλαστικός χειρουργός σας θα σας πει ότι είναι καλό να περπατάτε ή έστω να κινείτε τα πόδια σας, όταν είστε στο κρεβάτι και γενικότερα να κινητοποιηθείτε όσο γίνεται νωρίτερα μετά την επέμβαση. Αμέσως μετά την επέμβαση καλό θα ήταν να σηκωθείτε και να περπατάτε τουλάχιστον τρεις τέσσερεις φορές την ημέρα. Αυτό βοηθάει στο να αποφύγετε τη δημιουργία θρομβώσεων στα κάτω άκρα. Όσον αφορά έντονες δραστηριότητες, όπως γυμναστική κ.α. θα χρειαστούν τρεις έως τέσσερεις εβδομάδες προκειμένου να μπορείτε να τις κάνετε. Αποφύγετε να σηκώνετε βάρη μεγαλύτερα των τριών κιλών την περίοδο αμέσως μετά την επέμβαση. Εάν έχετε μικρά παιδιά, που θέλουν να τα σηκώνετε στα χέρια, ζητήστε τη βοήθεια κάποιου άλλου ατόμου για την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Στα σημεία των τομών πολλοί γιατροί συστήνουν την τοποθέτηση φύλλων σιλικόνης ή άλλων επιθεμάτων. Οι κρέμες δεν βοηθούν ιδιαίτερα, αλλά κάποιοι ιατροί τις συστήνουν, προκειμένου να μαλακώνουν την ουλή. Σίγουρα οι κρέμες βοηθούν λιγότερο από ότι τα φύλλα σιλικόνης ή ακόμα και από την απλή πίεση. Εάν έχετε τάση δημιουργίας χηλοειδών ενημερώστε τον γιατρό σας πριν και μετά την επέμβαση.

Όσον αφορά στην αισθητικότητα, αυτή πιθανόν δεν θα υπάρχει για μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση. Σε κάποια στιγμή θα αρχίσει όμως να επανέρχεται. Όταν η αισθητικότητα επανέρχεται μπορεί να αισθανθείτε λίγο παράξενα. Δηλαδή μπορεί να αισθανθείτε πόνο, ερεθισμό ή κάποια άλλη περίεργη αίσθηση. Αυτές θα υποχωρήσουν με το πέρασμα του χρόνου. Mπορεί να παρατηρήσετε και το αντίθετο φαινόμενο, δηλαδή αυξημένη αισθητικότητα στις θηλές. Αυτό με τον καιρό συνήθως επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα και σε λίγες μόνο περιπτώσεις μπορεί να είναι μόνιμο.

Για τη φυσιολογική επούλωση των τομών μπορεί να χρειαστούν κατά μέσο όρο 6 μήνες, μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί. Στο διάστημα αυτό μπορείτε να τις καλύπτετε με διάφορες κρέμες ή επιθέματα, ανάλογα με τη συμβουλή του πλαστικού χειρουργού σας. Ιδιαίτερη φροντίδα πιθανόν θα πρέπει να δείξετε εάν έχετε τάση δημιουργίας χηλοειδών.

Επιστροφή στις δραστηριότητες

Η επιστροφή στις δραστηριότητές σας εξαρτάται από το είδος της επέμβασης που κάνατε και κυρίως εάν ήταν πάνω ή κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ, από την ιδιοσυγκρασία σας ως άτομο, καθώς και από το είδος εργασίας που κάνετε. Συνήθως άτομα που κάνουν δουλειά γραφείου μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους μετά από τέσσερεις έως πέντε ημέρες. Για χειρωνακτικές δουλειές ασφαλώς ο χρόνος είναι μεγαλύτερος. Εκεί εξαρτάται από την ένταση της δουλειάς. Πολλά άτομα πάντως κανονίζουν την επέμβαση ημέρα Παρασκευή και τη Δευτέρα είναι σε θέση να εργαστούν.

activities

Εάν, την περίοδο αμέσως μετά την αύξηση μαστών, χρειαστεί να κάνετε μεγάλα ταξίδια, προσπαθήστε να μη μείνετε πάρα πολλές ώρες ακίνητη. Καλό θα ήταν κάθε μία ή δύο ώρες να κάνετε ένα ελαφρύ βάδισμα. Η πτήση με αεροπλάνο δεν επηρεάζει, αλλά η ακινησία που προϋποθέτουν υπερατλαντικά ταξίδια μπορεί να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Για να το αντιμετωπίσετε, καλό θα ήταν να κινείστε μέσα στο αεροπλάνο κατά διαστήματα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αποθεραπεία και σε αυτή, όπως σε κάθε επέμβαση, είναι μία σταδιακή διαδικασία. Δηλαδή, σταδιακά, κάθε μέρα που περνάει, συνήθως, αισθάνεται κανείς καλύτερα.

Διατήρηση του καλού αποτελέσματος

Τρεις εβδομάδες μετά την πλαστική στήθους μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε μαλάξεις στο μαστό. Περισσότερες λεπτομέρειες για το massage των ενθεμάτων, καθώς και για άλλες συμβουλές περιποίησης των ενθεμάτων, μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα του site: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.

Τελικό αποτέλεσμα

Συνήθως ένας μήνας είναι αρκετός για να έχετε μία εμφάνιση, που μπορεί να μην είναι η τελική, αλλά είναι πολύ καλύτερη από αυτό που είχατε πριν. Στον ένα μήνα δηλαδή, μπορείτε να εμφανιστείτε στην παραλία ή στο περιβάλλον σας, χωρίς να φαίνεται κάτι. Μπορείτε να ξεκινήσετε ελαφριά γυμναστική ένα μήνα μετά την επέμβαση. Από εκείνη τη χρονική στιγμή και πέρα, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά το ρυθμό και την ένταση της άσκησή σας, μέχρι να φτάσετε να γυμνάζεστε κανονικά μετά την έκτη εβδομάδα ή να κάνετε άλλες κοπιαστικές εργασίες.


diathrhsh

Το τελικό σας αποτέλεσμα θα το έχετε μετά από τουλάχιστον 3 μήνες ή μετά από ένα χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρειαστεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσετε να εμφανίσετε το σώμα σας. Από την άλλη πλευρά όμως χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα ώστε το δέρμα να ανακτήσει ελαστικότητα και το ένθεμα να πάρει την τελική του θέση. Στο αρχικό διάστημα, αμέσως μετά την επέμβαση είναι λογικό το δέρμα του μαστού να έχει μεγαλύτερη τάση, λόγω του όγκου που προστέθηκε. Όταν το δέρμα ανακτήσει την ελαστικότητά του, ο μαστός φαίνεται πιο φυσικός. Για ένα μήνα μετά την επέμβαση θα πρέπει να φοράτε ένα στηθόδεσμο αθλητικού τύπου, δηλαδή χωρίς μπανέλες. Θα πρέπει να το φοράτε συνέχεια, δηλαδή εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Αυτό χρησιμεύει ώστε τα ενθέματα να συγκρατούνται σταθεροποιημένα. Ο στηθόδεσμος αυτός θα πρέπει να είναι αρκετά εφαρμοστός. Μετά την πάροδο του μηνός μπορείτε να βγάζετε εάν θέλετε τον στηθόδεσμο, αλλά θα πρέπει πάντα να γνωρίζετε ότι μετά την αυξητική μαστών ισχύει ότι και σε οποιοδήποτε μαστό στον οποίο δεν έχει γίνει κάποια επέμβαση, δηλαδή ότι ο στηθόδεσμος βοηθάει στο να αποφευχθεί η πτώση του μαστού. Ο μαστός που έχει δεχθεί ένθεμα δεν έχει μεγαλύτερες πιθανότητες πτώσης σε σχέση με ένα μαστό ιδίου όγκου που δεν έχει ένθεμα.


eidiko stithodesmo

Στο χρονικό διάστημα των πρώτων έξι μηνών μετά την πλαστική στήθους μπορεί να έχετε κάποια περίεργη αίσθηση στην περιοχή των μαστών, κάτι σαν γαργαλητό, κνησμό (φαγούρα), αίσθημα θερμότητας, πόνο και διάφορα άλλα. Αυτή η αίσθηση είναι απόλυτα φυσιολογική και δεν προϋποθέτει κάποιο πρόβλημα στην επούλωση. Απλώς κατά τη διάρκεια της επούλωσης, που διαρκεί περίπου έξι μήνες, υπάρχει δημιουργία νέων ιστών και κάποιου περιβλήματος γύρω από το ένθεμα, έτσι ώστε ο οργανισμός να το απομονώσει. Επομένως, εάν έχετε αυτή την αίσθηση, είναι μια φυσιολογική διαδικασία και δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Βοήθεια από τρίτους

Καλό θα ήταν να έχετε κάποιον μαζί σας τις πρώτες 24 με 48 ώρες. Θα ήταν κάτι που θα σας βοηθούσε τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά.

Στη μετεγχειρητική σας περίοδο σημαντικό ρόλο παίζει και ο ψυχολογικός σας τομέας. Φροντίστε να κάνετε πράγματα τα οποία σας βοηθούν ψυχολογικά. Για τον πρώτο καιρό καλό είναι να έχετε επαφή με άτομα που βλέπουν θετικά τη διαδικασία που κάνατε και γενικά είναι αισιόδοξα. Άτομα τα οποία βλέπουν μόνο αρνητικά πράγματα στα πάντα και σας κατακρίνουν για τις επιλογές σας, δεν σας βοηθούν στην περίοδο αυτή και καλό θα ήταν να τα δείτε λίγο αργότερα.