• top arrow
  • Ενημερωθείτε για την αυξητική στήθους στο 210 6985678

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Με τον όρο αναισθησία εννοούμε την εξάλειψη της αισθητικότητας στην περιοχή όπου γίνεται η αυξητική στήθους.
Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ή με το να κοιμάται το άτομο, δηλαδή  να έχει χάσει τις αισθήσεις του, οπότε μιλάμε για γενική αναισθησία ή διατηρώντας τις αισθήσεις του, οπότε μιλάμε για τοπική αναισθησία ή περιοχική αναισθησία.

Η κατάταξη αυτή χωρίζει την αναισθησία σε γενική, τοπική ή τοπική με μέθη και περιοχική ή στελεχιαία:

α) Γενική αναισθησία.

Πρόκειται για την αναισθησία εκείνη στην οποία δίνονται φάρμακα από την φλέβα ή αναπνευστικά, ώστε το άτομο να κοιμάται. Δεν υπάρχει συνείδηση κι επομένως ούτε και η αίσθηση του πόνου.
Πρόκειται  για ένα είδος αναισθησίας που προτιμούν πολλά άτομα, ιδίως όταν δεν θέλουν να αισθάνονται καθόλου τι γίνεται στο χειρουργείο, διότι τους προκαλεί άγχος.

Η γενική αναισθησία εξασφαλίζει πέντε βασικές συνθήκες:

α)είναι αναλγητικό, δηλαδή δεν επιτρέπει στο άτομο να πονέσει
β)δεν επιτρέπει στο άτομο να αντιδράσει σε εξωτερικά ερεθίσματα
γ)αποκλείει την κινητικότητα του ατόμου, που δεν θα άφηνε τον πλαστικό χειρουργό να κάνει απερίσπαστος την δουλειά του
δ)εξαλείφει την ανάμνηση του γεγονότος και της διαδικασίας από το άτομο
ε)αποκλείει τις αυτόματες αντιδράσεις του οργανισμού όπως η ταχυκαρδία, η αύξηση της πίεσης, ταχύπνοια κ.τ.λ.

Όλα αυτά συμβάλουν ώστε να γίνεται η διαδικασία με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και για τον χειρουργό και για το άτομο που τη δέχεται.

Η γενική αναισθησία πρέπει απαραιτήτως να γίνεται σε νοσοκομειακό χώρο. Σε υγιή άτομα το επίπεδο ασφαλείας είναι υψηλότατο.


anaisthisia1


Πολλά άτομα φοβούνται στην ιδέα ότι χάνουν τις αισθήσεις τους και ότι κάποιο μηχάνημα εκείνη την στιγμή τους συγκρατεί στη ζωή. Όμως θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι αντίθετα από ό,τι φαίνεται, η γενική αναισθησία σε υγιή άτομα παρέχει υψηλότατη ασφάλεια, διότι τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη. Τα πάντα είναι υπό έλεγχο και αντιμετωπίσιμα τη στιγμή που η επέμβαση γίνεται σε νοσοκομειακό χώρο, ο οποίος κανονικά έχει προδιαγραφές για την αντιμετώπιση πολύ βαρύτερων  περιστατικών και με περισσότερες απαιτήσεις από ότι μία αυξητική μαστών σε ένα υγιές άτομο.

β) Περιοχική αναισθησία

Κατά την διάρκεια της αναισθησίας αυτής ο αναισθησιολόγος εγχύει τοπικό αναισθητικό στα νεύρα που δίνουν την αίσθηση του πόνου στην περιοχή των μαστών . Τα νεύρα αυτά βγαίνουν από την σπονδυλική στήλη και εξαπλώνονται σε όλη την περιοχή που μας ενδιαφέρει. Αναισθητοποιώντας επιλεκτικά τα συγκεκριμένα νεύρα μπορεί ο χειρουργός να κάνει την αυξητική μαστών, ενώ το άτομο διατηρεί όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις του.

γ) Τοπική Αναισθησία

Η τοπική αναισθησία ενδείκνυται κυρίως για μικρές περιοχές, διότι υπάρχει περιορισμός όσον αφορά στην ποσότητά της. Οι ποσότητες τοπικής αναισθησίας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, δεν επιτρέπουν μεγάλης έκτασης επεμβάσεις. Μπορεί η τοπική αναισθησία να φαντάζει κάτι το απλό, όμως μπορεί κανείς να πει ότι όντως είναι απλό μόνο όταν δεν ξεπέρνιουνται κάποιοι κανόνες. Εάν ξεπεραστούν οι ανώτατες δόσεις τοπικής αναισθησίας αρχίζει τότε να γίνεται επικίνδυνη. Πολλά άτομα θεωρούν ιδιαίτερα θελκτική την ιδέα να κάνουν μία αυξητική μαστών με τοπική αναισθησία, όντας ξύπνια. Νομίζουν ότι η τοπική αναισθησία τους παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Κάτι τέτοιο όμως είναι ψευδαίσθηση. Μερικοί γιατροί το χρησιμοποιούν σαν εργαλείο marketing προκειμένου να κάνουν τα πράγματα να φαίνονται πιο εύκολα.

Είναι ένα είδος αναισθησίας που χρησιμοποιείται πολύ στο ιατρείο, αλλά και σε νοσοκομείο. Βέβαια στο ιατρείο καλό είναι να αποφεύγεται αυτό το είδος της επέμβασης, διότι οι κανόνες αποστείρωσης, που είναι απαραίτητοι για μία τέτοια επέμβαση δεν μπορούν τηρηθούν όσο σε νοσοκομειακό χώρο.

Επίσης πολλές φορές μπορεί κανείς να ξεκινήσει με την ιδέα του ότι κάνει μία μικρή περιοχή με τοπική αναισθησία και κατά την διάρκεια της επέμβασης να προκύψουν απρόβλεπτοι παράγοντες. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να ξεφύγει από τα όρια του ασφαλούς, χωρίς να το καταλάβει.

Κάποιο γιατροί πάλι προκειμένου να κάνουν πιο θελκτικό το χειρουργείο σε ένα άτομο που επιμένει να το κάνει με τοπική αναισθησία προσαρμόζουν το είδος της επέμβασης στην επιθυμητή αναισθησία. Το σωστό θα ήταν να γίνεται το αντίθετο, δηλαδή το είδος της αναισθησίας να προσαρμοστεί στην επιθυμητή επέμβαση. Όταν προσπαθούμε να προσαρμόσουμε το χειρουργείο στην αναισθησία, τότε μπορεί να γίνουν λιγότερες διαδικασίες από αυτές που θα ήταν απαραίτητες για ένα σωστό αποτέλεσμα. Επειδή το αποτέλεσμα είναι αυτό που σε τελική ανάλυση μας ενδιαφέρει, τα άτομα αυτά αναγκάζονται να ξαναμπούν στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία προκειμένου να διορθώσουν τις ατέλειες της πρώτης επέμβασης.

Η τοπική αναισθησία είναι ασφαλέστατη όταν κάποιος τηρήσει τις δοσολογίες που πρέπει. Το είδος αυτό της αναισθησίας μπορεί κατά κύριο λόγο να χρησιμοποιηθεί σε τοποθέτηση πάνω από το μείζονα θωρακικό μυ.


anaisthisia2

δ) Τοπική Αναισθησία με μέθη

Η τοπική αναισθησία μπορεί να συνοδεύεται από μέθη. Η μέθη, όπως απλά ονομάζεται η ενδοφλέβια αναλγησία, είναι ένας συμπληρωματικός τρόπος, που επιτρέπει στο άτομο που γίνεται η επέμβαση να είναι πιο χαλαρό, δηλαδή λιγότερο αγχωμένο και να αισθάνεται ακόμη λιγότερο τον πόνο. Η μέθη θα πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο αναισθησιολόγο για λόγους ασφαλείας.

Το ζητούμενο πάντα στην αναισθησία είναι η ασφάλεια. Όλες οι μέθοδοι αναισθησίας είναι ασφαλέστατες, όταν γίνονται υπό σωστές συνθήκες, όπως και όλες μπορούν να είναι μη ασφαλείς, όταν γίνονται πρόχειρα σε όχι καλά οργανωμένο χώρο και από μη εξειδικευμένα άτομα. Όταν κάτι δεν πάει καλά ποτέ δεν φταίει το είδος της αναισθησίας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτή έγινε.

Το σωστό είναι να προτιμήσει κανείς την ασφάλειά του έστω και αν αυτό κοστίσει λίγα χρήματα παραπάνω. Πολλές φορές κάποια άτομα προτίμησαν ακατάλληλες συνθήκες χορήγησης αναισθησίας και διενέργειας της επέμβασης, προκειμένου να εξοικονομήσουν  λίγες εκατοντάδες ευρώ. Πρέπει κανείς να έχει στο μυαλό του ότι τα λίγα χρήματα, που μπορεί να εξοικονομήσει τελικά, μπορεί να του κοστίσουν πολύ πιο ακριβά.
Στην χώρα μας ποτέ δεν υπήρξε ατυχές γεγονός στην μεγέθυνση στήθους, όταν αυτή έγινε υπό σωστές συνθήκες.

Μην φάτε αρκετές ώρες πριν την αναισθησία.

Ο λόγος για τον οποίο αυτό επιβάλλεται, είναι διότι τα αναισθητικά φάρμακα ενδέχεται να σας προκαλέσουν τάση για έμετο, ιδίως όταν το στομάχι είναι γεμάτο. Εάν το στομάχι σας έχει οποιοδήποτε περιεχόμενο μέσα, αυτό μπορεί να εισροφηθεί και να πάει στους πνεύμονες. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα κατά την διάρκεια της αναισθησίας ή μετά από αυτήν. Γι΄ αυτόν το λόγο θα πρέπει για αρκετές ώρες πριν το χειρουργείο να μην έχετε φάει ή πιει ο,τιδήποτε ακόμη και νερό. Εάν λίγες ώρες πριν την επέμβαση πρέπει να πιείτε κάποιο φάρμακο, συνεννοηθείτε το με τον γιατρό σας. Φροντίστε ώστε αυτό να γίνει όσο το δυνατόν σε απόσταση από το χειρουργείο και πίνοντας μία μικρή ποσότητα νερού για να το καταπιείτε.

Ποιος χορηγεί την αναισθησία;

Το κατάλληλο άτομο για να χορηγήσει αναισθησία είναι ο αναισθησιολόγος. Αυτός θα πρέπει να φροντίσει όχι μόνο για την γενική αναισθησία, αλλά και για την τοπική αναισθησία, όταν χρειάζεται χορήγηση κατασταλτικών φαρμάκων. Επικοινωνήστε με τον αναισθησιολόγο και φροντίστε να του αναφέρετε όλο σας το ιστορικό, ακόμα και πράγματα που μπορεί να σας φανούν ασήμαντα. Μην παραλείψετε να αναφέρετε ιδίως τα φάρμακα που είναι κατασταλτικά του νευρικού συστήματος ή και ναρκωτικές ουσίες. Τον αναισθησιολόγο συνήθως βοηθάει μία ειδικευμένη στην αναισθησιολογία νοσηλεύτρια.

Μετά την αναισθησία.

Διαφορετικά άτομα συνέρχονται με διαφορετικό τρόπο μετά από την αναισθησία και κυρίως μιλώντας για τη γενική αναισθησία. Κάποια άτομα αισθάνονται ζάλη, κάποια άλλα έχουν την αίσθηση ότι κρυώνουν. Άλλα ακόμη άτομα είναι ευσυγκίνητα για τα πρώτα λεπτά μετά το ξύπνημά τους. Μπορεί να αισθάνεστε κάτι να σας ενοχλεί στον λαιμό. Όλα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά. Δεν σημαίνει ότι συμβαίνουν σε όλα τα άτομα, αντίθετα μπορεί να μην συμβεί τίποτα από τα παραπάνω. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Εάν η ψυχική σας διάθεση είναι καλή πριν το χειρουργείο, τότε και το ξύπνημά σας μετά το χειρουργείο θα είναι πολύ πιο άνετο. Για αυτό και οι αναισθησιολόγοι συστήνουν να μην έχετε αρνητικές αντιδράσεις από το περιβάλλον σας ή καταστάσεις που σας αγχώνουν αμέσως πριν την επέμβαση. Ο αναισθησιολόγος πιθανόν να χρειαστεί να σας παρακολουθήσει για λίγη ώρα στο χώρο του χειρουργείου, πριν επιτρέψει την μεταφορά σας στο δωμάτιο. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να σας αγχώσει, ότι δηλαδή σας παρακολουθεί διότι κάτι δεν πάει καλά.