Η αυξητική μαστών με ενθέματα σιλικόνης, αποτελεί ένα θέμα που τραβάει το ενδιαφέρον και ως εκ τούτου δημιουργεί υψηλή τηλεθέαση ή αναγνωσιμότητα. Για το λόγο αυτό, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν την τάση να μεταδίδουν κάθε φήμη, βάσιμη ή μη, που αφορά την αυξητική μαστών.
Η συντριπτική πλειονότητα από τις φήμες που κατά καιρούς έχουν ακουστεί, έχει αποδειχθεί ως αβάσιμη. Παρ’ όλ’ αυτά συνεχίζουν να παράγονται και να προκαλούν το ενδιαφέρον μία πληθώρα από φήμες, που αναπαράγονται ως «αστικοί μύθοι». Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι οι εξής:
• Τα ενθέματα “σκάνε” στα αεροπλάνα.
Πρόκειται για μία, όχι απλώς αβάσιμη αλλά και αστεία, φήμη, η οποία είναι άγνωστο πως ακριβώς έχει προκύψει. Προφανώς πρόκειται για κουτσομπολιό. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο να συμβεί, διότι, πρώτον οι συνθήκες μέσα στο αεροπλάνο δεν είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που επικρατούν στο έδαφος, δεύτερον ακόμη και οι συνθήκες να ήταν διαφορετικές, είναι γνωστό από τη φυσική ότι τα στερεά και τα υγρά είναι ασυμπίεστα και τρίτον τα ενθέματα μαστού είναι εξαιρετικά ανθεκτικά σε οποιαδήποτε πίεση. Σίγουρα, τα περισσότερα πράγματα που υπάρχουν μέσα σε ένα αεροπλάνο είναι πολύ πιο εύθραυστα σε σχέση με τα ενθέματα σιλικόνης.
• Τα ενθέματα μαστού σπάνε εύκολα.
Τα ενθέματα σιλικόνης είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, πολύ περισσότερο από αυτό που μπορεί κανείς να φανταστεί. Συνήθως αντέχει το καθένα σε πίεση τουλάχιστον 700 κιλών και σε τάση μπορεί να φτάσουν τα 2 μέτρα μήκος χωρίς να έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Μπορείτε να τα χτυπήσετε με δύναμη, να τα πατήσετε –ακόμη και με ένα αυτοκίνητο - ή ο,τιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα. Όταν γίνονται τα τεστ αντοχής στις βιομηχανίες που παράγουν ενθέματα, τοποθετείται ένα ένθεμα ανάμεσα σε δύο μεταλλικά πιάτα και δέχεται 200 πιέσεις το λεπτό για 2 εκατομμύρια φορές. Μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι το ένθεμα μπορεί να δεχθεί πιέσεις στο θώρακα, αλλά ποτέ δεν θα δεχθεί τόσες πολλές πιέσεις σε αριθμό και σε ένταση, όσα στα τεστ.
• Τα ενθέματα μαστού προκαλούν καρκίνο.
Πρόκειται για ένα θέμα που έχει ερευνηθεί με εκατοντάδες μελέτες από αξιόπιστα κέντρα και σε μεγάλο αριθμό πληθυσμού. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι τα ενθέματα σιλικόνης δεν ευθύνονται για τον καρκίνο του μαστού και μάλιστα αυτό έχει αποδειχθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν γίνονται πλέον μελέτες, διότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Το F.D.A. έχει δώσει έγκριση στα ενθέματα σιλικόνης για χρήση στην αυξητική μαστών, μετά από πολυετείς έρευνες.
• Τα ενθέματα θα κάνουν τους μαστούς σας να πέσουν πιο γρήγορα.
Οι απόψεις των γιατρών διίστανται ως προς το αν ένας μαστός με ένθεμα πέφτει εξίσου εύκολα με ένα μαστό ιδίου όγκου χωρίς ένθεμα ή εάν ο μαστός με ένθεμα πέφτει λιγότερο εύκολα σε σχέση με ένα μαστό του ιδίου όγκου χωρίς ένθεμα, που σημαίνει ότι στη χειρότερη περίπτωση ένας μαστός με ένθεμα θα πέσει με τον ίδιο τρόπο όπως ένας μαστός ιδίου όγκου χωρίς ένθεμα. Κανένας γιατρός και καμία μελέτη δεν υποστηρίζει ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες πτώσης στους μαστούς που έχουν ένθεμα σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν.
• Τα ενθέματα μαστού κάνουν πιο δύσκολη τη μαστογραφία.
Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να χρειαστούν περισσότερες λήψεις από διαφορετικές γωνίες προκειμένου να εξεταστεί καλύτερα ένας μαστός ο οποίος έχει ένθεμα. Κάποιοι ακτινολόγοι υποστηρίζουν ότι τα ενθέματα τους βοηθούν στη διάγνωση, αντί να τους εμποδίζουν, γιατί ωθούν τον αδένα στην περιφέρεια, οπότε εξετάζεται καλύτερα.
• Ο θηλασμός εμποδίζεται από το ένθεμα.
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι το ένθεμα μπαίνει πίσω από τον αδένα και επομένως δεν διακόπτει την πορεία των γαλακτοφόρων πόρων. Μία γυναίκα που έχει ενθέματα μπορεί να θηλάσει εξίσου καλά.